Gatunki chmielu
El Dorado
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
El Dorado to stosunkowo nowe dziecko CLS Farms, LLC z siedzibą w Moxee Valley. Stworzony w 2008 roku, został udostępniony publicznie w 2010 roku. Produkt chłodniejszego klimatu Doliny Yakima, charakteryzuje się wyjątkowo owocowym profilem smakowym, oprócz pożądanych właściwości gorzkich i aromatycznych.
Wysokie kwasy alfa, dużo olejów i żywic, dobra stabilność podczas przechowywania i wyjątkowa wydajność sprawiają, że jest to, przynajmniej na papierze, znakomita odmiana handlowa. Wykazuje odważne smaki owoców tropikalnych, o których mówi się, że przypominają ananasa i mango, a także żywiczną nutę tylną. W nosie nasyca aromaty gruszki, arbuza, owoców pestkowych, a nawet cukierków. Do tej pory był używany w piwach pszenicznych, Pale Ale i IPA.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13% - 17% | info |
beta-kwasy | 7% - 8% | info |
kohumulon | 28% - 33% | info |
olejki | 2.50 - 3.3 mL/100g | info |
mircen | 55% - 60% | info |
kariofilen | 10% - 15% | info |
farnezen | 0.1% | |
kumulen | 6% - 8% |