Gatunki chmielu

El Dorado

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
El Dorado to stosunkowo nowe dziecko CLS Farms, LLC z siedzibą w Moxee Valley. Stworzony w 2008 roku, został udostępniony publicznie w 2010 roku. Produkt chłodniejszego klimatu Doliny Yakima, charakteryzuje się wyjątkowo owocowym profilem smakowym, oprócz pożądanych właściwości gorzkich i aromatycznych.

Wysokie kwasy alfa, dużo olejów i żywic, dobra stabilność podczas przechowywania i wyjątkowa wydajność sprawiają, że jest to, przynajmniej na papierze, znakomita odmiana handlowa. Wykazuje odważne smaki owoców tropikalnych, o których mówi się, że przypominają ananasa i mango, a także żywiczną nutę tylną. W nosie nasyca aromaty gruszki, arbuza, owoców pestkowych, a nawet cukierków. Do tej pory był używany w piwach pszenicznych, Pale Ale i IPA.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy13% - 17%info
beta-kwasy7% - 8%info
kohumulon28% - 33%info
olejki2.50 - 3.3 mL/100ginfo
mircen55% - 60%info
kariofilen10% - 15%info
farnezen0.1%
kumulen6% - 8%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji