Gatunki chmielu

Nelson Sauvin

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Nazwa Nelson Sauvin pochodzi od szczepu Sauvignon Blanc, co do którego wielu zgadza się, że ma podobne właściwości smakowe i zapachowe. Opracowany w Nowej Zelandii i wypuszczony na rynek w 2000 roku, jest uważany za zbyt dziki dla wielu głównych piwowarów. Mimo to Nelson Sauvin znalazł znaczne zastosowanie wśród browarów rzemieślniczych i piwowarów domowych ze względu na swoje ekscentryczne cechy.

Odmiana ta zyskała popularność w amerykańskich Pale Ale, ale zdecydowanie jest to chmiel, który wymaga rozważnego i wymagającego zastosowania w piwowarstwie. Profil olejowy Nelsona Sauvina jest złożony i na szczęście dobrze sprawdza się jako chmiel aromatyczny, chmiel smakowy, a także goryczka. Niski poziom kohumulonu odpowiada za jego gładką goryczkę.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy12% - 13%info
beta-kwasy6% - 8%info
kohumulon24%info
olejki1.1 mL/100ginfo
mircen22%info
kariofilen10.7%info
farnezen10.7%
kumulen36.4%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji