Gatunki chmielu

Izabella

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wprowadzana w 1988 w ramach tego samego programu co odmiana Marynka, gdzie celem było uzyskanie wysokogoryczkowego chmielu. Jest wynikiem skrzyżowania chmielu odmiany Lubelski z dzikim chmielem pochodzącym z terenów byłej Jugosławii. Ze względu na niski poziom α-kwasów (który niegdyś był najważniejszym parametrem jakościowym chmielu) została zapomniana na lata. Po długiej przerwie udało się odzyskać Izabelle, dziś jest bardzo ceniona wśród piwowarów.

Odmiana o czystej, niezalegającej goryczce. Silnie wyczuwalne aromaty cytrusowe, sosnowe, owocowe (nuty brzoskwini, pomarańczy, agrestu, mirabelki czy poziomki)
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.7% - 6%info
beta-kwasy2.3%info
kohumulon7.5% - 9%info
olejki1.3 mL/100ginfo
mircen54%info
kariofilen8.7%info
kumulen18%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji