Gatunki chmielu
Izabella
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wprowadzana w 1988 w ramach tego samego programu co odmiana Marynka, gdzie celem było uzyskanie wysokogoryczkowego chmielu. Jest wynikiem skrzyżowania chmielu odmiany Lubelski z dzikim chmielem pochodzącym z terenów byłej Jugosławii. Ze względu na niski poziom α-kwasów (który niegdyś był najważniejszym parametrem jakościowym chmielu) została zapomniana na lata. Po długiej przerwie udało się odzyskać Izabelle, dziś jest bardzo ceniona wśród piwowarów.
Odmiana o czystej, niezalegającej goryczce. Silnie wyczuwalne aromaty cytrusowe, sosnowe, owocowe (nuty brzoskwini, pomarańczy, agrestu, mirabelki czy poziomki)
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.7% - 6% | info |
beta-kwasy | 2.3% | info |
kohumulon | 7.5% - 9% | info |
olejki | 1.3 mL/100g | info |
mircen | 54% | info |
kariofilen | 8.7% | info |
kumulen | 18% |