Gatunki chmielu

Enigma

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Odmiana o wysokiej zawartości alfa-kwasów i złożonym połączeniu aromatów owocowych. Została wyhodowana w Australii w 2013 roku, wywodzi się od szwajcarskiego Tettnang. W zależności od zbiorów kompozycja aromatów zmienia się, a alfa-kwasy kształtują się na poziomie 13,3 - 18,2%. 
Może być wykorzystywana w niemal wszystkich stylach piwa. Sprawdzi się zarówno podczas chmielenia na goryczkę jak i na aromat, z powodzeniem może być także stosowany do chmielenie na zimno. Polecana na ostatnie minuty chmielenia do podbicia aromatu piwa.
Nadaje głównie nuty winogron, czerwonej porzeczki, melona, woców tropikalnych, malin.

Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy14.5% - 16.5%info
beta-kwasy4.5% - 6%info
kohumulon37% - 43%info
olejki1.8 - 3.0 ml/100ginfo
mircen20% - 35% info
kariofilen6% - 8%info
farnezen7% - 12%
kumulen12% - 19%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji