Gatunki chmielu
Enigma
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Odmiana o wysokiej zawartości alfa-kwasów i złożonym połączeniu aromatów owocowych. Została wyhodowana w Australii w 2013 roku, wywodzi się od szwajcarskiego Tettnang. W zależności od zbiorów kompozycja aromatów zmienia się, a alfa-kwasy kształtują się na poziomie 13,3 - 18,2%.
Może być wykorzystywana w niemal wszystkich stylach piwa. Sprawdzi się zarówno podczas chmielenia na goryczkę jak i na aromat, z powodzeniem może być także stosowany do chmielenie na zimno. Polecana na ostatnie minuty chmielenia do podbicia aromatu piwa.
Nadaje głównie nuty winogron, czerwonej porzeczki, melona, woców tropikalnych, malin.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 14.5% - 16.5% | info |
beta-kwasy | 4.5% - 6% | info |
kohumulon | 37% - 43% | info |
olejki | 1.8 - 3.0 ml/100g | info |
mircen | 20% - 35% | info |
kariofilen | 6% - 8% | info |
farnezen | 7% - 12% | |
kumulen | 12% - 19% |