Gatunki chmielu
Puławski
Chmiel Puławski - jest córką chmielu odmiany Lubelski, został wydany w roku 2012. To obiecująca nowofalowa polska odmiana chmielu goryczkowego - pochodząca z Instytutu Urawy Nawożenia i Gleboznastwa (IUNG).
Wyróżnia się owocowo-kwiatowym, lekko korzennym aromatem z nutami ziemistymi, trawiastymi i ziołowymi. Wnosi owocowe aromaty winogron, dojrzałej papai z wyraźnymi nutami ziołowo-pikantnymi (stosunkowo wysokie stężenia: kariofilen – goździk, humulen – sosna)
Może być wykorzystywana do chmielenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno).
alfa-kwasy | 6,5% - 9% | info |
beta-kwasy | 3,4% | info |
kohumulon | 20% | info |
olejki | 2,1 ml / 100 g | info |
mircen | 38% | info |
kariofilen | 10% | info |
kumulen | 25% |