Gatunki chmielu

Puławski

Kategoria: chmiel goryczkowy

Chmiel Puławski - jest córką chmielu odmiany Lubelski, został wydany w roku 2012. To obiecująca nowofalowa polska odmiana chmielu goryczkowego - pochodząca z Instytutu Urawy Nawożenia i Gleboznastwa (IUNG).

Wyróżnia się  owocowo-kwiatowym, lekko korzennym aromatem z nutami ziemistymi, trawiastymi i ziołowymi. Wnosi owocowe aromaty winogron, dojrzałej papai z wyraźnymi nutami ziołowo-pikantnymi (stosunkowo wysokie stężenia: kariofilen – goździk, humulen – sosna)

Może być wykorzystywana do chmielenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno).


Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6,5% - 9%info
beta-kwasy3,4%info
kohumulon20%info
olejki2,1 ml / 100 ginfo
mircen38%info
kariofilen10%info
kumulen25%
Zamienniki: IungaMarynka

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji