Gatunki chmielu

Janus

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyselekcjonowana w Wye College w Anglii w latach pięćdziesiątych XX wieku odmiana Janus była pierwotnie chwalona za walory wczesnego zbioru. Jednak ze względu na wyjątkowo niski plon w 1992 r. odrzucono ją jako roślinę komercyjną. Do tej pory nigdy nie była wykorzystywana do celów hodowlanych.

Jest to krzyżówka Eastwell Golding, dzikiego amerykańskiego chmielu z Nowego Meksyku i innych nieokreślonych angielskich chmielów. Janus wykazuje bardzo duży potencjał mircenu i podobno ma przyjemny, europejski aromat.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.1%info
beta-kwasy2.3%info
kohumulon32%info
olejki0.58 mL/100ginfo
mircen40%info
kariofilen10.9%info
kumulen34%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji