Gatunki chmielu
Janus
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyselekcjonowana w Wye College w Anglii w latach pięćdziesiątych XX wieku odmiana Janus była pierwotnie chwalona za walory wczesnego zbioru. Jednak ze względu na wyjątkowo niski plon w 1992 r. odrzucono ją jako roślinę komercyjną. Do tej pory nigdy nie była wykorzystywana do celów hodowlanych.
Jest to krzyżówka Eastwell Golding, dzikiego amerykańskiego chmielu z Nowego Meksyku i innych nieokreślonych angielskich chmielów. Janus wykazuje bardzo duży potencjał mircenu i podobno ma przyjemny, europejski aromat.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.1% | info |
beta-kwasy | 2.3% | info |
kohumulon | 32% | info |
olejki | 0.58 mL/100g | info |
mircen | 40% | info |
kariofilen | 10.9% | info |
kumulen | 34% |