Gatunki chmielu

Książęcy

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Polski chmiel o dualnym zastosowaniu o złożonym owocowym aromacie. Charakteryzuje się bardzo dobrymi walorami aromatycznymi przy jednocześnie względnie wysokiej zawartości substancji goryczkowych.

Wyróżnia się uniwersalnością w łączeniu się z innymi nowofalowymi chmielami (tak polskimi, jak i zagranicznymi), świetnie gra na każdym etapie chmielenia, nadając przyjemnych owocowych aromatów jak: kokos, czerwona pomarańcza, morela, ananas, mango, mandarynka, żółte i pomarańczowe owoce.

Polecana do chmielenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno).
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy7,2%info

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji