Gatunki chmielu
Książęcy
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Polski chmiel o dualnym zastosowaniu o złożonym owocowym aromacie. Charakteryzuje się bardzo dobrymi walorami aromatycznymi przy jednocześnie względnie wysokiej zawartości substancji goryczkowych.
Wyróżnia się uniwersalnością w łączeniu się z innymi nowofalowymi chmielami (tak polskimi, jak i zagranicznymi), świetnie gra na każdym etapie chmielenia, nadając przyjemnych owocowych aromatów jak: kokos, czerwona pomarańcza, morela, ananas, mango, mandarynka, żółte i pomarańczowe owoce.
Polecana do chmielenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno).
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7,2% | info |