Gatunki chmielu
Bitter Gold
Kategoria: chmiel goryczkowy
Odmiana superalfa Dziedzictwo Bitter Gold wywodzi się z odmian Bullion, Brewer’s Gold, Comet i Fuggle. Zawiera procent alfa-kwasów wyższy niż którykolwiek z jej rodziców i wyższy nawet niż Galena czy Nugget, do których jest często porównywany.
Jego komercyjną produkcję rozpoczęto w 1999 roku, Bitter Gold jest dość wszechstronny i może być stosowany jako dodatek goryczkowy lub smakowy, nadający mocne aromaty przypominające owoce pestkowe, arbuza i gruszkę.
Jego komercyjną produkcję rozpoczęto w 1999 roku, Bitter Gold jest dość wszechstronny i może być stosowany jako dodatek goryczkowy lub smakowy, nadający mocne aromaty przypominające owoce pestkowe, arbuza i gruszkę.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 15.4% - 18.8% | info |
beta-kwasy | 6.1% - 8% | info |
kohumulon | 36% - 41% | info |
olejki | 0.81 - 3.92 mL/100g | info |
mircen | 68.2% | info |
kariofilen | 8.4% | info |
farnezen | 1.2% | |
kumulen | 7.5% |