Gatunki chmielu

Pacifica

Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany w Nowej Zelandii triploidalny chmiel aromatyczny Pacifica, zwany czasem Pacific Hallertau, jest wynikiem otwartej hodowli niemieckiego chmielu Hallertauer Mittelfrüher. Chmiel został wypuszczony przez HortResearch w Nowej Zelandii po obiecujących próbach warzenia w 1994 roku.

Podobnie jak Hallertauer Mittelfrüher, Pacifica znana jest głównie ze swoich właściwości aromatycznych. Zawiera umiarkowanie niską zawartość kohumulonu i wyższą zawartość karofilenu, które nadają mu korzenny i zdecydowanie kwiatowy aromat. Wyraźne są również nuty cytrusowe i powszechnie uważa się, że nadaje aromat pomarańczy, gdy jest stosowany w czasie gotowania jako późny dodatek.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5% - 6%info
beta-kwasy6%info
kohumulon25%info
olejki1.0 mL/100ginfo
mircen12.5%info
kariofilen16.7%info
farnezen0.2%
kumulen50.9%
Style piwne: Porter

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji