Gatunki chmielu
Pacifica
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany w Nowej Zelandii triploidalny chmiel aromatyczny Pacifica, zwany czasem Pacific Hallertau, jest wynikiem otwartej hodowli niemieckiego chmielu Hallertauer Mittelfrüher. Chmiel został wypuszczony przez HortResearch w Nowej Zelandii po obiecujących próbach warzenia w 1994 roku.
Podobnie jak Hallertauer Mittelfrüher, Pacifica znana jest głównie ze swoich właściwości aromatycznych. Zawiera umiarkowanie niską zawartość kohumulonu i wyższą zawartość karofilenu, które nadają mu korzenny i zdecydowanie kwiatowy aromat. Wyraźne są również nuty cytrusowe i powszechnie uważa się, że nadaje aromat pomarańczy, gdy jest stosowany w czasie gotowania jako późny dodatek.
Podobnie jak Hallertauer Mittelfrüher, Pacifica znana jest głównie ze swoich właściwości aromatycznych. Zawiera umiarkowanie niską zawartość kohumulonu i wyższą zawartość karofilenu, które nadają mu korzenny i zdecydowanie kwiatowy aromat. Wyraźne są również nuty cytrusowe i powszechnie uważa się, że nadaje aromat pomarańczy, gdy jest stosowany w czasie gotowania jako późny dodatek.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5% - 6% | info |
beta-kwasy | 6% | info |
kohumulon | 25% | info |
olejki | 1.0 mL/100g | info |
mircen | 12.5% | info |
kariofilen | 16.7% | info |
farnezen | 0.2% | |
kumulen | 50.9% |
Style piwne: Porter
Zamienniki: Nelson SauvinLiberty