Gatunki chmielu
Hallertau Blanc
Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin. Hallertau Blanc to córka Cascade, została wypuszczona na świat w 2012 roku. Powstała na farmie Hüll w niemieckim regionie Hallertau, była uprawiana głównie do użytku w piwie typu Ale w stylu amerykańskim.
Mówi się, że profil smakowy Hallertau Blanc jest owocowy, z winnymi właściwościami agrestu i trawy, podobnymi do Sauvignon Blanc. Posiada również złożony profil aromatu z nutami czarnej porzeczki i czarnego bzu, a także winogron, grejpfruta i trawy cytrynowej. Inne nuty wykryte w próbach to marakuja, ananas i agrest.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9% - 12% | info |
beta-kwasy | 4.5% - 6% | info |
kohumulon | 22% - 26% | info |
olejki | 0.8 - 1.5 mL/100g | info |
mircen | 50% - 75% | info |
kariofilen | 0% - 2% | info |
farnezen | 0% - 3.5% | |
kumulen | 0% - 3% |
Zamienniki: Nelson Sauvin