Gatunki chmielu

Hallertau Blanc

Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel porównywany do nowozelandzkiej odmiany Nelson Sauvin. Hallertau Blanc to córka Cascade, została wypuszczona na świat w 2012 roku. Powstała na farmie Hüll w niemieckim regionie Hallertau, była uprawiana głównie do użytku w piwie typu Ale w stylu amerykańskim. 

Mówi się, że profil smakowy Hallertau Blanc jest owocowy, z winnymi właściwościami agrestu i trawy, podobnymi do Sauvignon Blanc. Posiada również złożony profil aromatu z nutami czarnej porzeczki i czarnego bzu, a także winogron, grejpfruta i trawy cytrynowej. Inne nuty wykryte w próbach to marakuja, ananas i agrest.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy9% - 12%info
beta-kwasy4.5% - 6%info
kohumulon22% - 26%info
olejki0.8 - 1.5 mL/100ginfo
mircen50% - 75%info
kariofilen0% - 2%info
farnezen0% - 3.5%
kumulen0% - 3%
Zamienniki: Nelson Sauvin

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji