Gatunki chmielu

Elsaesser

Kategoria: chmiel aromatyczny
Komercyjna produkcja Elsaessera ogranicza się do bardzo ograniczonego obszaru w regionie Alzacji we Francji. Najprawdopodobniej wywodzi się od starej odmiany z tego samego obszaru. Elsaesser ma aromat zbliżony do szlachetnych odmian europejskich.

Mówi się, że ojciec Karola Wielkiego, Peppin Młodszy, miał ogród chmielowy w VII wieku. Chociaż użycie chmielu w piwie odnotowano dopiero w IX wieku, być może dzisiejszy chmiel Elsaesser jest potomkiem tej samej odmiany, która zdobiła ten właśnie ogród.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.5%info
beta-kwasy5.7%info
kohumulon20% - 30%info
olejki0.28 - 1.13 mL/100ginfo
mircen38%info
kariofilen11.6% - 11.7%info
farnezen1.7%
kumulen32%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji