Gatunki chmielu
Elsaesser
Kategoria: chmiel aromatyczny
Komercyjna produkcja Elsaessera ogranicza się do bardzo ograniczonego obszaru w regionie Alzacji we Francji. Najprawdopodobniej wywodzi się od starej odmiany z tego samego obszaru. Elsaesser ma aromat zbliżony do szlachetnych odmian europejskich.
Mówi się, że ojciec Karola Wielkiego, Peppin Młodszy, miał ogród chmielowy w VII wieku. Chociaż użycie chmielu w piwie odnotowano dopiero w IX wieku, być może dzisiejszy chmiel Elsaesser jest potomkiem tej samej odmiany, która zdobiła ten właśnie ogród.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.5% | info |
beta-kwasy | 5.7% | info |
kohumulon | 20% - 30% | info |
olejki | 0.28 - 1.13 mL/100g | info |
mircen | 38% | info |
kariofilen | 11.6% - 11.7% | info |
farnezen | 1.7% | |
kumulen | 32% |