Gatunki chmielu
Vic Secret
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Vic Secret miała swoje pierwsze komercyjne zbiory w 2013 roku. Opracowana w 2000 roku w Victorii w Australii wraz z siostrzaną odmianą Topaz, Vic Secret zawiera elementy owoców tropikalnych, ziół i sosny z czystymi nutami ananasa i marakui.
Testowany obficie przez piwowarów, Vic Secret’s najlepiej jest wykorzystywać w wirowaniu i chmieleniu na zimno. Ze względu na swoją uniwersalność, doskonale nadaje się do warzenia piw typu Single Hop. Warto również zauważyć, że dodawanie tego chmielu w późnej fazie warzenia nadaje wspaniałej ziemistości, ale nie uwypukla nut owocowych.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 14% - 17% | info |
beta-kwasy | 6.1% - 7.8% | info |
kohumulon | 51% - 56% | info |
olejki | 2.2 - 2.8 mL/100g | info |
mircen | 38% - 41% | info |
kariofilen | 11% - 15% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 12% - 21% |