Gatunki chmielu
Azzaca
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Nazwana na cześć haitańskiego boga rolnictwa, Azacca należy do nowego pokolenia karłowatego chmielu goryczkowego. Pochodzi bezpośrednio od Toyomidori, a jego szersze pochodzenie obejmuje również Summit™ i Northern Brewer.
Wyhodowana przez American Dwarf Hop Association, wspólne przedsięwzięcie w zakresie hodowli chmielu pomiędzy Roy Farms, Wyckoff Farms i Green Acres Farms, Azacca jest uważana przez wielu piwowarów za dobrze nadającą się do IPA.
Nawet przy wysokiej zawartości kwasów alfa, Azacca nadal dobrze sprawdza się jako chmiel podwójnego zastosowania, wydzielając przyjemną mieszankę owoców tropikalnych muśniętych cytrusami. Na podniebieniu wyczujemy nuty mango, ananasa, sosny i mandarynki. Porównuje się go do niektórych odmian wyhodowanych w Nowej Zelandii.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 14% - 16% | info |
beta-kwasy | 4% - 5.5% | info |
kohumulon | 38% - 45% | info |
olejki | 1.6 - 2.5 mL/100g | info |
mircen | 46% - 55% | info |
kariofilen | 8% - 12% | info |
farnezen | < 1% | |
kumulen | 14% - 18% |
Style piwne: IPA