Gatunki chmielu

Azzaca

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Nazwana na cześć haitańskiego boga rolnictwa, Azacca należy do nowego pokolenia karłowatego chmielu goryczkowego. Pochodzi bezpośrednio od Toyomidori, a jego szersze pochodzenie obejmuje również Summit™ i Northern Brewer.

Wyhodowana przez American Dwarf Hop Association, wspólne przedsięwzięcie w zakresie hodowli chmielu pomiędzy Roy Farms, Wyckoff Farms i Green Acres Farms, Azacca jest uważana przez wielu piwowarów za dobrze nadającą się do IPA.

Nawet przy wysokiej zawartości kwasów alfa, Azacca nadal dobrze sprawdza się jako chmiel podwójnego zastosowania, wydzielając przyjemną mieszankę owoców tropikalnych muśniętych cytrusami. Na podniebieniu wyczujemy nuty mango, ananasa, sosny i mandarynki. Porównuje się go do niektórych odmian wyhodowanych w Nowej Zelandii.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy14% - 16%info
beta-kwasy4% - 5.5%info
kohumulon38% - 45%info
olejki1.6 - 2.5 mL/100ginfo
mircen46% - 55%info
kariofilen8% - 12%info
farnezen< 1%
kumulen14% - 18%
Style piwne: IPA

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji