Gatunki chmielu
Zula
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Zula to odmiana chmielu goryczkowego, która łączy w sobie owocowy aromat chmielu z dość wysoką zawartością alfa-kwasów, co czyni go idealnym do chmielenia zarówno na aromat jak i goryczkę. Wnosi do piwa głównie nuty owoców pestkowych, mandarynki, ananasa, brzoskwini, owoców tropikalnych.
Zula powstała w 2004 roku jako odmiana "High Alpha" w drodze krzyżowań odmian Lubelski i Savinjski Golding. Chmiel wyhodowano w ramach tego samego programu co Iunga, stąd nazywany jest czasem jej siostrą bliźniaczką.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8 - 11% | info |
beta-kwasy | 3% - 4% | info |
kohumulon | 21 - 26% | info |
olejki | 2.9% ml/100gr | info |