Gatunki chmielu

Zula

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Zula to odmiana chmielu goryczkowego, która łączy w sobie owocowy aromat chmielu z dość wysoką zawartością alfa-kwasów, co czyni go idealnym do chmielenia zarówno na aromat jak i goryczkę. Wnosi do piwa głównie nuty owoców pestkowych, mandarynki, ananasa, brzoskwini, owoców tropikalnych.

Zula powstała w 2004 roku jako odmiana "High Alpha" w drodze krzyżowań odmian Lubelski i Savinjski Golding. Chmiel wyhodowano w ramach tego samego programu co Iunga, stąd nazywany jest czasem jej siostrą bliźniaczką.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy8 - 11%info
beta-kwasy3% - 4%info
kohumulon21 - 26%info
olejki2.9% ml/100grinfo

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji