Gatunki chmielu
Cekin
Kategoria: chmiel aromatyczny
Podobnie jak jego rodzeństwo Cicero, jest to krzyżówka Aurory z samcem jugosłowiańskim. Dr Dragica Kralj z Instytutu Badań nad Chmielem w Zalec w Słowenii pierwotnie wyselekcjonowała Cekin w latach 80-tych. Obecnie nie jest uprawiana w dużych ilościach na skalę komercyjną ze względu na brak zainteresowania ze strony browarów.
Jej potencjał i plony są świetne w Słowenii, ale jak dotąd nie sprawdziły się na poletkach testowych Corvallis w USA.
Ma przyjemny, charakterystyczny i kontynentalny aromat porównywalny do Styrian Golding.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6% - 8% | info |
beta-kwasy | 2% - 3% | info |
kohumulon | 24% | info |
olejki | 1.07 mL/100g | info |
mircen | 48% | info |
kariofilen | 6.2% | info |
farnezen | 7.1% | |
kumulen | 16.5% |