Gatunki chmielu

Cekin

Kategoria: chmiel aromatyczny
Podobnie jak jego rodzeństwo Cicero, jest to krzyżówka Aurory z samcem jugosłowiańskim. Dr Dragica Kralj z Instytutu Badań nad Chmielem w Zalec w Słowenii pierwotnie wyselekcjonowała Cekin w latach 80-tych. Obecnie nie jest uprawiana w dużych ilościach na skalę komercyjną ze względu na brak zainteresowania ze strony browarów.
Jej potencjał i plony są świetne w Słowenii, ale jak dotąd nie sprawdziły się na poletkach testowych Corvallis w USA.
Ma przyjemny, charakterystyczny i kontynentalny aromat porównywalny do Styrian Golding.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy6% - 8%info
beta-kwasy2% - 3%info
kohumulon24%info
olejki1.07 mL/100ginfo
mircen48%info
kariofilen6.2%info
farnezen7.1%
kumulen16.5%
undo powrót

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji