Gatunki chmielu
Bianca
Kategoria: chmiel aromatyczny
Bianca (znana również jako Bianco i Bianca Gold), o cytrynowożółtym kolorze i kontrastującej czerwono-brązowej do różowej łodydze, jest hodowana wyłącznie jako chmiel ozdobny. Należy ją uprawiać w miejscach półcienistych, ponieważ jej jasne liście są narażone na oparzenia słoneczne.
Jest zwykle stosowany wyłącznie jako późny dodatek do gotowania, oraz chmielenia na zimno. Chociaż nie są hodowane do użytku komercyjnego, mówi się, że szyszki można wykorzystać do aromatyzowania, jeśli pożądany jest aromat i smak w stylu Saazera. Sunbeam, przyrodnia siostra Bianki, ma podobne cechy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7% - 8% | info |
beta-kwasy | 3.4% | info |
kohumulon | 20% - 28% | info |
olejki | 0.6 - 1.0 mL/100g | info |
mircen | 30% | info |
kariofilen | 8% | info |
farnezen | 13% | |
kumulen | 25% |
Zamienniki: Sunbeam