Gatunki chmielu
Sorachi Ace
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Jeśli kiedykolwiek smakowało Ci piwo Sapporo, wiesz, co potrafi Sorachi Ace. Pierwotnie produkowane przez browar Sapporo na Hokkaido w Japonii w połowie lat 80. XX wieku, zostało wskrzeszone w USA w 2006 roku. Jest krzyżówką Saaz, Brewer’s Gold i BeiKei No. 2.
Sorachi Ace jest uważana za doskonałą w kilku stylach piwa, zwłaszcza tych, od których oczekuje się wyraźnego cytrynowo-cytrusowego smaku. Niektórzy piwowarzy twierdzą że uzyskali nawet smaki pomarańczy, kolendry, kopru i dębu.
Sorachi Ace jest uważana za doskonałą w kilku stylach piwa, zwłaszcza tych, od których oczekuje się wyraźnego cytrynowo-cytrusowego smaku. Niektórzy piwowarzy twierdzą że uzyskali nawet smaki pomarańczy, kolendry, kopru i dębu.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 11.5% - 16% | info |
beta-kwasy | 6% - 7.5% | info |
kohumulon | 23% - 28% | info |
olejki | 1.5 - 3 mL/100g | info |
mircen | 44% - 55% | info |
kariofilen | 20% - 26% | info |
farnezen | 7% - 11% | |
kumulen | 2% - 5% |