Gatunki chmielu
Styrian Cardinal
Kategoria: chmiel goryczkowy
Styrian Cardinal jest odmianą opracowaną przez Institute of Hop Research and Brewing w Słowenii. Opracowany z zasobów genowych odmian europejskich i amerykańskich. Dzięki ich połączeniu cechuje się niezwykle intensywnym, harmonijnym i przyjemnym aromatem.
Odmiana znana jest z bardzo dobrych agrotechnicznych cech w uprawie i przetwórstwie. W piwie wzmacnia znany z odmian amerykańskich typowy owocowy aromat cytrusów (limonka, grejpfrut). Wtle można wyczuć też jabłko, przyprawy, truskawkę.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8% - 15% | info |
beta-kwasy | 3.2% - 4.6% | info |
kohumulon | 34% | info |
olejki | 3.5 mL/100g | info |
Zamienniki: Styrian Wolf