Gatunki chmielu
Hybrid-2
Kategoria: chmiel aromatyczny
Hybrid-2 został opracowany w Republice Południowej Afryki na początku lat czterdziestych XX wieku. Uważana za swobodnie zapylaną sadzonkę gromady kalifornijskiej, zaprzestano jej uprawy w Republice Południowej Afryki w 1964 roku ze względu na niskie plony. Jest jednak nadal produkowany komercyjnie w Cashmere w Indiach, gdzie wykazuje znacznie lepsze plony.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 10.2% | info |
beta-kwasy | 6.3% | info |
kohumulon | 32% | info |
olejki | 0.91 mL/100g | info |
mircen | 52% | info |
kariofilen | 9% | info |
farnezen | 4% | |
kumulen | 3% |
Zamienniki: California ClusterYakima Cluster