Gatunki chmielu
California Cluster
Kategoria: chmiel goryczkowy
Ogólnie uważany za nie do odróżnienia od innych odmian Cluster. California Cluster jest chmielem goryczkowym. Używany obficie przez browary amerykańskie od początku do połowy XX wieku. Chmiele Cluster były powszechnie dostępne i tanie – zapewniały przyjemną goryczkę i smak.
Jego profil smakowy jest często opisywany jako ziemisty i kwiatowy, z łagodnym, pikantnym charakterem.
Dokładny rodowód California Cluster jest niejasny. Sama nazwa jest również reprezentatywna dla wielu różnych odmian chmielu. Oryginalny Cluster kalifornijski jest jednak powszechnie uważany za rodzica odmiany Calicross i został z powodzeniem zastosowany ponad 50 lat temu do produkcji odpornych na choroby szczepów Smooth Cone, Calicross i First Choice.
Farma chmielu Hops-Meister w Clearlake w Kalifornii twierdzi, że ponownie wprowadziła dwie „oryginalne” odmiany California Cluster, oznaczone znakami towarowymi Ivanhoe i Gargoyle. Nie jest jednak jasne, o jakie odmiany Cluster chodzi.
Farma chmielu Hops-Meister w Clearlake w Kalifornii twierdzi, że ponownie wprowadziła dwie „oryginalne” odmiany California Cluster, oznaczone znakami towarowymi Ivanhoe i Gargoyle. Nie jest jednak jasne, o jakie odmiany Cluster chodzi.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.5% - 8.5% | info |
beta-kwasy | 4.5% - 5.5% | info |
kohumulon | 36% - 42% | info |