Gatunki chmielu
Azacca
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Nazwany na cześć haitańskiego boga rolnictwa, Azacca jest jednym z nowych szczepów karłowatego gorzkiego chmielu. Pochodzący bezpośrednio od Toyomidori, jego szersze pochodzenie obejmuje również Summit™ i Northern Brewer. Wyhodowana przez American Dwarf Hop Association, wspólne przedsięwzięcie hodowli chmielu pomiędzy Roy Farms, Wyckoff Farms i Green Acres Farms, Azacca jest uważana przez wielu piwowarów za dobrze nadającą się do IPA.
Nawet z wysokimi kwasami alfa, Azacca nadal dobrze sprawdza się jako chmiel podwójnego zastosowania, wydzielając przyjemną mieszankę tropikalnych owoców muśniętych cytrusami. Na podniebieniu jest wyczuwalnie pikantny, z mango, ananasem i odrobiną sosny i mandarynki.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 14% - 16% | info |
beta-kwasy | 4% - 5.5% | info |
kohumulon | 38% - 45% | info |
olejki | 1.6 - 2.5 mL/100g | info |
mircen | 46% - 55% | info |
kariofilen | 8% - 12% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 14% - 18% |
Style piwne: India Pale Ale
Zamienniki: Idaho 7 / 007 Golden Hop