Gatunki chmielu
Tillicum
Kategoria: chmiel goryczkowy
Córka Galeny i rodzeństwo Chelana®, Tillicum® jest zastrzeżonym znakiem towarowym chmielu i jest uprawiany wyłącznie przez J.I. Haas z Toppenish w stanie Waszyngton w dolinie Yakima.
Opracowany pod koniec lat 80-tych i wypuszczony na rynek w 1995 roku, jest to doskonale plonujący chmiel, który dobrze się przechowuje i ma wysoką średnią zawartość kwasów alfa i beta. Jak inni członkowie rodziny wnosi charakterystyczne nuty owoców pestkowych i cytrusów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 13.5% - 15.5.% | info |
beta-kwasy | 9.5% - 11.5% | info |
kohumulon | 35% | info |
olejki | 1.5 mL/100g | info |
mircen | 40% | info |
kariofilen | 7% | info |
farnezen | 0% | |
kumulen | 14% |