Gatunki chmielu

Tillicum

Kategoria: chmiel goryczkowy
Córka Galeny i rodzeństwo Chelana®, Tillicum® jest zastrzeżonym znakiem towarowym chmielu i jest uprawiany wyłącznie przez J.I. Haas z Toppenish w stanie Waszyngton w dolinie Yakima.

Opracowany pod koniec lat 80-tych i wypuszczony na rynek w 1995 roku, jest to doskonale plonujący chmiel, który dobrze się przechowuje i ma wysoką średnią zawartość kwasów alfa i beta. Jak inni członkowie rodziny wnosi charakterystyczne nuty owoców pestkowych i cytrusów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy13.5% - 15.5.%info
beta-kwasy9.5% - 11.5%info
kohumulon35%info
olejki1.5 mL/100ginfo
mircen40%info
kariofilen7%info
farnezen0%
kumulen14%
Zamienniki: GalenaChelan

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji