Gatunki chmielu
Styrian Wolf
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych przez Słoweński Instytut Badań Chmielu i Piwowarstwa, Styrian Wolf jest jednym z najnowszych styryjskich chmieli na rynku.
Pomimo bardzo wysokiej zawartości alfa kwasów, odmiana znana jest również z bardzo intensywnego aromatu, który bardzo łatwo przechodzi do piwa np. podczas dry hopping. Podczas warzenia można przyjego pomocy uzyskać intensywne nuty owocowe i kwiatowe. A także smaki słodkich owoców tropikalnych i złożone aromaty mango, czarnego bzu, a nawet nuta fiołka.
Komercyjnie odmiana jest eksperymentowana w coraz większej liczbie browarów na całym świecie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 10% - 18.5% | info |
beta-kwasy | 5% - 6% | info |
kohumulon | 22% - 23% | info |
olejki | 2.2 - 3.6 mL/100g | info |
mircen | 60% - 70% | info |
kariofilen | 2% - 3% | info |
farnezen | 4.5% - 6.5% | |
kumulen | 5% - 9% |
Zamienniki: Styrian Cardinal