Gatunki chmielu

Styrian Wolf

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Opracowany z zasobów genowych odmian słoweńskich i zagranicznych przez Słoweński Instytut Badań Chmielu i Piwowarstwa, Styrian Wolf jest jednym z najnowszych styryjskich chmieli na rynku.

Pomimo bardzo wysokiej zawartości alfa kwasów, odmiana znana jest również z bardzo intensywnego aromatu, który bardzo łatwo przechodzi do piwa np. podczas dry hopping. Podczas warzenia można przyjego pomocy uzyskać intensywne nuty owocowe i kwiatowe. A także smaki słodkich owoców tropikalnych i złożone aromaty mango, czarnego bzu, a nawet nuta fiołka.

Komercyjnie odmiana jest eksperymentowana w coraz większej liczbie browarów na całym świecie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy10% - 18.5%info
beta-kwasy5% - 6%info
kohumulon22% - 23%info
olejki2.2 - 3.6 mL/100ginfo
mircen60% - 70%info
kariofilen2% - 3%info
farnezen4.5% - 6.5%
kumulen5% - 9%
Style piwne: IPA Pale Ale Ale
Zamienniki: Styrian Cardinal

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji