Gatunki chmielu
Outeniqua
Kategoria: chmiel goryczkowy
Łagodny, przyjemny i lekko pikantny Outeniqua to doskonały, goryczkowy chmiel o wysokiej zawartości alfa, pochodzący z krainy mleka i miodu – to nazwa regionu Republiki Południowej Afryki, w którym jest uprawiany.
Używana głównie lokalnie, Outeniqua charakteryzuje się dobrze zbilansowanym profilem olejku i mocnym, mocnym, chmielowym aromatem. Outeniqua jest także matką odmiany o wysokiej zawartości alfa, Southern Star.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 12% - 13.5% | info |
beta-kwasy | 4.1% - 5.1% | info |
kohumulon | 25% - 30% | info |
olejki | 1.6 - 1.6 mL/100g | info |
mircen | 38% - 43% | info |
kariofilen | 9% - 10% | info |
farnezen | 0% - 1% | |
kumulen | 28% - 33% |
Style piwne: Pilsner
Zamienniki: Southern Star