Gatunki chmielu

Blisk

Kategoria: chmiel aromatyczny
Począwszy od końca lat 70-tych, Blisk był hodowany w swoim rodzinnym regionie Zalec w Słowenii, wraz z Bobkiem i Buketem, próbując zaszczepić w jednej odmianie zarówno wysoką zawartość alfa, jak i przyjemny aromat. Jest krzyżówką Atlasa z męską odmianą z byłej Jugosławii. Pomimo przyzwoitej wydajności Blisk nie jest produkowany komercyjnie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy9.7% - 14.1%info
beta-kwasy3.3% - 4.8%info
kohumulon33%info
olejki2 mL/100ginfo
mircen58%info
kariofilen3.7%info
farnezen15.6%
kumulen12%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji