Gatunki chmielu
Blisk
Kategoria: chmiel aromatyczny
Począwszy od końca lat 70-tych, Blisk był hodowany w swoim rodzinnym regionie Zalec w Słowenii, wraz z Bobkiem i Buketem, próbując zaszczepić w jednej odmianie zarówno wysoką zawartość alfa, jak i przyjemny aromat. Jest krzyżówką Atlasa z męską odmianą z byłej Jugosławii. Pomimo przyzwoitej wydajności Blisk nie jest produkowany komercyjnie.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9.7% - 14.1% | info |
beta-kwasy | 3.3% - 4.8% | info |
kohumulon | 33% | info |
olejki | 2 mL/100g | info |
mircen | 58% | info |
kariofilen | 3.7% | info |
farnezen | 15.6% | |
kumulen | 12% |