Gatunki chmielu

Viking

Kategoria: chmiel aromatyczny
Opracowany w 1968 roku chmiel Viking został po raz pierwszy wyhodowany w Wye College w Anglii jako skrzyżowanie Svalofa z anonimowym angielskim samcem. Został udostępniony do sprzedaży w 1973 roku. Ta hybrydowa odmiana chmielu czerwonego, siostra Saxona i wnuczka Bramling Cross i Northdown, jest uważana za część nowoczesnej fali brytyjskiego chmielu aromatycznego z podwyższoną zawartością alfa kwasów.

Pierwotnie hodowano go w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się Verticillium Wilt, który nękał Kent w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku, a podczas prób warzenia piwa porównywano go do pradziadka Northern Brewer – odmiany wysoce odpornej na więdnięcie.

Niestety, Vikingi nie osiągnęły pożądanej tolerancji na więdnięcie i pod tym względem uznano je za porażkę. Mimo to są opisywane jako przyjemnie chmielowe i w niektórych komercyjnych próbach oceniane z punktu widzenia piwowara na równi z Northern Brewer.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy8% - 10%info
beta-kwasy4% - 5%info
kohumulon21% - 24%info
olejki1.16 mL/100ginfo
mircen47.3%info
kariofilen5.3%info
farnezen9.1%
kumulen10.5%
Style piwne: American Brown Ale
Zamienniki: Saxon

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji