Gatunki chmielu
Viking
Kategoria: chmiel aromatyczny
Opracowany w 1968 roku chmiel Viking został po raz pierwszy wyhodowany w Wye College w Anglii jako skrzyżowanie Svalofa z anonimowym angielskim samcem. Został udostępniony do sprzedaży w 1973 roku. Ta hybrydowa odmiana chmielu czerwonego, siostra Saxona i wnuczka Bramling Cross i Northdown, jest uważana za część nowoczesnej fali brytyjskiego chmielu aromatycznego z podwyższoną zawartością alfa kwasów.
Pierwotnie hodowano go w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się Verticillium Wilt, który nękał Kent w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku, a podczas prób warzenia piwa porównywano go do pradziadka Northern Brewer – odmiany wysoce odpornej na więdnięcie.
Pierwotnie hodowano go w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się Verticillium Wilt, który nękał Kent w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku, a podczas prób warzenia piwa porównywano go do pradziadka Northern Brewer – odmiany wysoce odpornej na więdnięcie.
Niestety, Vikingi nie osiągnęły pożądanej tolerancji na więdnięcie i pod tym względem uznano je za porażkę. Mimo to są opisywane jako przyjemnie chmielowe i w niektórych komercyjnych próbach oceniane z punktu widzenia piwowara na równi z Northern Brewer.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8% - 10% | info |
beta-kwasy | 4% - 5% | info |
kohumulon | 21% - 24% | info |
olejki | 1.16 mL/100g | info |
mircen | 47.3% | info |
kariofilen | 5.3% | info |
farnezen | 9.1% | |
kumulen | 10.5% |
Style piwne: American Brown Ale
Zamienniki: Saxon