Gatunki chmielu

Jarrylo

Kategoria: chmiel aromatyczny
Jarrylo to amerykański chmiel nowofalowy wyhodowany przez American Dwarf Hop Association. Swoją premierę miał w 2013 roku.

Niewiele osób zdaję sobie sprawę, że poprawna wymowa nazwy tego chmielu to Jar-il-lo . Jego nazwa pochodzi od słowiańskiego boga wojny i płodności. Jarrylo jest świetną odmianą chmielu noszącą piękną nazwę, niestety nie będącą nigdy najładniejszą dziewczyną na imprezie. Wielu piwowarów uważa, że brak w tym chmielu dominującego smaku, może to być zarówno jego silną jak i słabą stroną w zależności od przeznaczenia. Chmiel Jarrylo oferuje odrobinę cytrusów, łagodną soczystość owoców ( wielu twierdzi, że gruszki i banana) i delikatną nutę pikantnego pieprzu.

Sprawdzi się świetnie w wielu różnych rodzajach piwa, ale potrzeba czasu i eksperymentów, żeby wyciągnąć z niego co najlepsze.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy14% - 17%info
beta-kwasy6% - 7.5%info
kohumulon34% - 37%info
olejki3.6 - 4.3 mL/100ginfo
mircen40% - 55%info
kumulen15% - 18%
undo powrót

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji