Gatunki chmielu
Symphony
Kategoria: chmiel goryczkowy
Pomimo bardzo wysokiej zawartości alfa w Symphony i doskonałej stabilności podczas przechowywania, jej ekstremalna podatność na mączniaka prawdziwego w dużej mierze spowodowała, że ta odmiana nie nadaje się do produkcji komercyjnej.
Hodowcy z nad północno-zachodniego Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych zgodzili się całkowicie zaprzestać jej uprawy, aby powstrzymać epidemie mączniaka prawdziwego odkrytego po raz pierwszy w tym regionie w 1997 roku.
Niewiele wiadomo na temat możliwości jego prawidłowego wykorzystania, ale przy tak niezwykle wysokiej zawartości kohumulonu osoby chcące skorzystać z jego wysokiej zawartości alfa, stosując je jako jedyny wczesny dodatek, powinny zachować ostrożność. Szczególnie, jeśli pożądana jest „łagodna” goryczka.
Hodowcy z nad północno-zachodniego Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych zgodzili się całkowicie zaprzestać jej uprawy, aby powstrzymać epidemie mączniaka prawdziwego odkrytego po raz pierwszy w tym regionie w 1997 roku.
Niewiele wiadomo na temat możliwości jego prawidłowego wykorzystania, ale przy tak niezwykle wysokiej zawartości kohumulonu osoby chcące skorzystać z jego wysokiej zawartości alfa, stosując je jako jedyny wczesny dodatek, powinny zachować ostrożność. Szczególnie, jeśli pożądana jest „łagodna” goryczka.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 16% - 18% | info |
beta-kwasy | 5% - 5.6% | info |
kohumulon | 44% | info |
olejki | 2.6 mL/100g | info |
kariofilen | 9% | info |
farnezen | 8.8% |