Gatunki chmielu

Moutere

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Chmiel pochodzący z Nowej Zelandii, pojawił się na rynku w 2015 roku dzięki New Zealands Plant and Food Research. Zalecany do chmielenia piw w stylu India Pale Ale i Double India Pale Ale.

Charakteryzuje się nutami grejpfruta, delikatnymi tropikami i marakui oraz żywiczne.
Niski poziom kohumulonu zapewnia miękką chmielową goryczkę, która rozpływa się w ustach. Wysoka zawartość olejków i żywiczny charakter najlepiej widać w klasycznych stylach.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy17,5 - 19,5info
beta-kwasy8% - 10%info
kohumulon26%info
olejki1.7 ml/100ginfo
Style piwne: IPA DIPA Lager

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji