Gatunki chmielu
Moutere
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Chmiel pochodzący z Nowej Zelandii, pojawił się na rynku w 2015 roku dzięki New Zealands Plant and Food Research. Zalecany do chmielenia piw w stylu India Pale Ale i Double India Pale Ale.
Charakteryzuje się nutami grejpfruta, delikatnymi tropikami i marakui oraz żywiczne.
Niski poziom kohumulonu zapewnia miękką chmielową goryczkę, która rozpływa się w ustach. Wysoka zawartość olejków i żywiczny charakter najlepiej widać w klasycznych stylach.
Niski poziom kohumulonu zapewnia miękką chmielową goryczkę, która rozpływa się w ustach. Wysoka zawartość olejków i żywiczny charakter najlepiej widać w klasycznych stylach.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 17,5 - 19,5 | info |
beta-kwasy | 8% - 10% | info |
kohumulon | 26% | info |
olejki | 1.7 ml/100g | info |