Gatunki chmielu
Medusa
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
Meduza to mitologiczny stwór, który posiadał wiele głów. I tak właśnie wygląda ta odmiana chmielu - z powodu tendencji do wypuszczania szyszek mnogich, zrośniętych ze sobą.
Medusa, pochodzi od neomexicanusa, pierwotnej amerykańskiej odmiany chmielu. Powstałe na jej bazie chmiele, zawierają najczęściej wspaniałe aromaty cytrusowe oraz owoców tropikalnych. Również melon, guawa oraz wyczuwalną brzoskwinię jeśli chmiel został dodany na wczesnym etapie gotowania.
Jest to odmiana chmielu określana jako uniwersalna, teoretycznie sprawdzi się równie dobrze do chmielenia na aromat, smak oraz goryczkę. W praktyce otrzymana goryczka jest jednak dość ostra i może być odebrana jako nieprzyjemna.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3% | info |
beta-kwasy | 6.5% | info |
kohumulon | 35% | info |
olejki | 0.7 mL/100g | info |
mircen | 54% | info |
kumulen | 9% |