Gatunki chmielu

Backa

Kategoria: chmiel aromatyczny
Pochodząca z 1956 roku Backa to stara, rzadka odmiana aromatycznego chmielu o nieznanym rodowodzie i pochodzeniu. Ma potencjał do uzyskania wysokich plonów w swoim rodzinnym regionie Backa w Serbii (dawna Jugosławia), ale wydaje się, że gdzie indziej nie radzi sobie tak dobrze.

Aktualnie odmiana chmielu Backa nie jest uprawiana już praktycznie w ogóle. Nawet na terenach byłej Jugosławii produkcja tego chmielu nie przekracza 1% i nie jest dostępny komercyjnie.

Jest bardzo aromatyczny i podobno ma właściwości podobne do wielu europejskich „szlachetnych chmieli”. USDA wymienia dwa szczepy Backa (56002) i (21080), ale wydaje się, że nie ma zgody co do tego, czy są one identyczne.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy3.1% - 6.9%info
beta-kwasy4% - 7.4%info
kohumulon25%info
olejki0.60 mL/100ginfo
kumulen33%
Style piwne: Lager Pilsner
undo powrót

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji