Gatunki chmielu
Backa
Kategoria: chmiel aromatyczny
Pochodząca z 1956 roku Backa to stara, rzadka odmiana aromatycznego chmielu o nieznanym rodowodzie i pochodzeniu. Ma potencjał do uzyskania wysokich plonów w swoim rodzinnym regionie Backa w Serbii (dawna Jugosławia), ale wydaje się, że gdzie indziej nie radzi sobie tak dobrze.
Aktualnie odmiana chmielu Backa nie jest uprawiana już praktycznie w ogóle. Nawet na terenach byłej Jugosławii produkcja tego chmielu nie przekracza 1% i nie jest dostępny komercyjnie.
Jest bardzo aromatyczny i podobno ma właściwości podobne do wielu europejskich „szlachetnych chmieli”. USDA wymienia dwa szczepy Backa (56002) i (21080), ale wydaje się, że nie ma zgody co do tego, czy są one identyczne.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 3.1% - 6.9% | info |
beta-kwasy | 4% - 7.4% | info |
kohumulon | 25% | info |
olejki | 0.60 mL/100g | info |
kumulen | 33% |