Gatunki chmielu
Groene Bel
Kategoria: chmiel aromatyczny
Groene Bel lub Green Belle, jak jest nazywany inaczej, to dawno zaginiony belgijski chmiel, który prawdopodobnie powstał w wyniku selekcji klonalnej rodzimego chmielu z Aalst pod koniec XIX lub na początku XX wieku.
Po II wojnie światowej Groene Bel prawie zniknął z produkcji chmielu w Belgii, po tym jak został zastąpiony przez ulubione czeskie i niemieckie odmiany Saaz i Hallertau.
Chociaż Groene Bel nie jest już produkowany komercyjnie, był używany do hodowli chmielu aromatycznego w Zalec w Słowenii w latach 70-tych. Wysoka zawartość humulenu nadaje przyjemny, kontynentalny aromat.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.9% | info |
beta-kwasy | 3.5% | info |
kohumulon | 27% | info |
olejki | 0.98 mL/100g | info |
mircen | 39% | info |
kariofilen | 18% | info |
farnezen | 2.4% | |
kumulen | 32% |