Gatunki chmielu

Groene Bel

Kategoria: chmiel aromatyczny
Groene Bel lub Green Belle, jak jest nazywany inaczej, to dawno zaginiony belgijski chmiel, który prawdopodobnie powstał w wyniku selekcji klonalnej rodzimego chmielu z Aalst pod koniec XIX lub na początku XX wieku.

Po II wojnie światowej Groene Bel prawie zniknął z produkcji chmielu w Belgii, po tym jak został zastąpiony przez ulubione czeskie i niemieckie odmiany Saaz i Hallertau.

Chociaż Groene Bel nie jest już produkowany komercyjnie, był używany do hodowli chmielu aromatycznego w Zalec w Słowenii w latach 70-tych. Wysoka zawartość humulenu nadaje przyjemny, kontynentalny aromat.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.9%info
beta-kwasy3.5%info
kohumulon27%info
olejki0.98 mL/100ginfo
mircen39%info
kariofilen18%info
farnezen2.4%
kumulen32%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji