Gatunki chmielu

Golden Star

Kategoria: chmiel aromatyczny
Golden Star to aromatyczny chmiel uprawiany komercyjnie wyłącznie w Japonii. W istocie jest to zmutowana forma Shinshuwase, która została wybrana przez doktora Y. Mori z browaru w Sapporo pod koniec lat sześćdziesiątych lub na początku siedemdziesiątych.
Podobnie jak wiele innych japońskich odmian, jest to potomek Saaza i Whitebine'a powstały w wyniku otwartego zapylenia. Uważa się ją za lepszą od Shinshuwase tylko ze względu na zwiększoną wydajność i lepszą odporność na pleśń.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.4%info
beta-kwasy4.6%info
kohumulon50%info
olejki0.63 mL/100ginfo
mircen57%info
kariofilen5%info
farnezen0%
kumulen13%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji