Gatunki chmielu
Golden Star
Kategoria: chmiel aromatyczny
Golden Star to aromatyczny chmiel uprawiany komercyjnie wyłącznie w Japonii. W istocie jest to zmutowana forma Shinshuwase, która została wybrana przez doktora Y. Mori z browaru w Sapporo pod koniec lat sześćdziesiątych lub na początku siedemdziesiątych.
Podobnie jak wiele innych japońskich odmian, jest to potomek Saaza i Whitebine'a powstały w wyniku otwartego zapylenia. Uważa się ją za lepszą od Shinshuwase tylko ze względu na zwiększoną wydajność i lepszą odporność na pleśń.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.4% | info |
beta-kwasy | 4.6% | info |
kohumulon | 50% | info |
olejki | 0.63 mL/100g | info |
mircen | 57% | info |
kariofilen | 5% | info |
farnezen | 0% | |
kumulen | 13% |