Gatunki chmielu
Elsasser
Kategoria: chmiel aromatyczny
Komercyjna produkcja Elsaessera ogranicza się do bardzo ograniczonego areału w regionie Alzacji we Francji. Najprawdopodobniej pochodzi on od starej odmiany naturalnie występującej na tym właśnie obszarze.
Elsaesser ma aromat zbliżony do szlachetnych odmian europejskich. Mówi się, że ojciec Karola Wielkiego, Peppin Młodszy, miał ogród chmielowy w VII wieku. Chociaż użycie chmielu w piwie odnotowano dopiero w IX wieku, być może dzisiejszy chmiel Elsaesser jest potomkiem tej samej odmiany, która zdobiła ten ogród.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.65% | info |
beta-kwasy | 5.78% | info |
kohumulon | 20% - 30% | info |
olejki | 0.28 - 1.13 mL/100g | info |
mircen | 38% | info |
kariofilen | 11.6% - 11.7% | info |
farnezen | 1.7% | |
kumulen | 32% |