Gatunki chmielu

Elsasser

Kategoria: chmiel aromatyczny
Komercyjna produkcja Elsaessera ogranicza się do bardzo ograniczonego areału w regionie Alzacji we Francji. Najprawdopodobniej pochodzi on od starej odmiany naturalnie występującej na tym właśnie obszarze.

Elsaesser ma aromat zbliżony do szlachetnych odmian europejskich. Mówi się, że ojciec Karola Wielkiego, Peppin Młodszy, miał ogród chmielowy w VII wieku. Chociaż użycie chmielu w piwie odnotowano dopiero w IX wieku, być może dzisiejszy chmiel Elsaesser jest potomkiem tej samej odmiany, która zdobiła ten ogród.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.65%info
beta-kwasy5.78%info
kohumulon20% - 30%info
olejki0.28 - 1.13 mL/100ginfo
mircen38%info
kariofilen11.6% - 11.7%info
farnezen1.7%
kumulen32%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji