Gatunki chmielu
Petham Golding
Kategoria: chmiel aromatyczny
Pochodzący z Wye College w Anglii, Petham Golding był jedną z dominujących odmian chmielu uprawianych w East Kent pod koniec XIX wieku. Podobnie jak inne odmiany Golding, odmiana ta nie jest już zbyt popularna ze względu na słabe plony, słabą stabilność podczas przechowywania i podatność na wirusa Hop Mosaic. Ponadto ma tendencję do łatwego łamania się w punkcie rozgałęzienia.
Niewiele można znaleźć informacji na temat jej profilu smakowego i aromatycznego, ale odmiana ta jest rodzicem popularnej amerykańskiej odmiany Chinook. Na tej podstawie można by założyć, że te dwie odmiany prawdopodobnie będą miały pewne wspólne cechy.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 6.9% | info |
beta-kwasy | 2% | info |
kohumulon | 28% | info |
olejki | 1.15 mL/100g | info |
mircen | 57% | info |
kariofilen | 9% | info |
farnezen | <1% | |
kumulen | 16% |