Gatunki chmielu
Early Prolific
Kategoria: chmiel aromatyczny
Pochodząca z Wye College w Anglii odmiana Early Prolific ma przyjemny aromat w stylu kontynentalnym, ale obecnie nie jest produkowana komercyjnie ze względu na słabe tempo wzrostu i słabe plony.
Otrzymała akcesję do USDA w 1980 roku. Pomimo niewielkiego wpływu komercyjnego jako odmiana browarnicza, Early Prolific może jednak wykazywać pewien potencjał hodowlany ze względu na swoje właściwości aromatyczne i imponującą stabilność przechowywania.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.7% | info |
beta-kwasy | 2.2% | info |
kohumulon | 23% | info |
olejki | 0.5 mL/100g | info |
mircen | 50% | info |
kariofilen | 7% | info |
farnezen | 4.6% | |
kumulen | 21.2% |