Gatunki chmielu

Cryo pop

Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
W 2017 roku firma Yakima Chief Hops wprowadziła na rynek linię innowacyjnych produktów chmielowych znanych jako Cryo Hops® – technologia kriogenicznego przetwarzania chmielu, która rozdziela całe szyszki na dwa składniki, uzyskując dzięki temu skoncentrowane granulki lupuliny, które zapewniają piwowarom maksymalny aromat, jednocześnie redukując negatywne skutki mocnego chmielenia.

W ośrodku badawczo-rozwojowym YCH znajduje się jedno z niewielu laboratoriów na świecie, które jest w stanie analizować wcześniej niewykrywalne składniki aromatyczne, umożliwiając identyfikację tych, które mają największy potencjał pojawienia się w gotowych piwach.

Mieszanka granulatu Cryo Hops® zawiera odmiany chmielu naładowane związkami rozpuszczalnymi w piwie, które wytrzymują trudne procesy warzenia, w tym wysoką temperaturę, fermentację i oczyszczanie CO2. Dawniej znana jako mieszanka próbna TRI 2304CR, oryginalna mieszanka Cryo Pop® zapewnia potężne aromaty owoców tropikalnych, pestkowych i cytrusów. 
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy18% - 22%info
beta-kwasy7% - 11%info
mircen52% - 60%info
kariofilen7% - 10%info
farnezen<0.5%
kumulen10% - 13%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji