Gatunki chmielu
Cryo pop
Kategoria: chmiel ogólnego zastosowania
W 2017 roku firma Yakima Chief Hops wprowadziła na rynek linię innowacyjnych produktów chmielowych znanych jako Cryo Hops® – technologia kriogenicznego przetwarzania chmielu, która rozdziela całe szyszki na dwa składniki, uzyskując dzięki temu skoncentrowane granulki lupuliny, które zapewniają piwowarom maksymalny aromat, jednocześnie redukując negatywne skutki mocnego chmielenia.
W ośrodku badawczo-rozwojowym YCH znajduje się jedno z niewielu laboratoriów na świecie, które jest w stanie analizować wcześniej niewykrywalne składniki aromatyczne, umożliwiając identyfikację tych, które mają największy potencjał pojawienia się w gotowych piwach.
Mieszanka granulatu Cryo Hops® zawiera odmiany chmielu naładowane związkami rozpuszczalnymi w piwie, które wytrzymują trudne procesy warzenia, w tym wysoką temperaturę, fermentację i oczyszczanie CO2. Dawniej znana jako mieszanka próbna TRI 2304CR, oryginalna mieszanka Cryo Pop® zapewnia potężne aromaty owoców tropikalnych, pestkowych i cytrusów.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 18% - 22% | info |
beta-kwasy | 7% - 11% | info |
mircen | 52% - 60% | info |
kariofilen | 7% - 10% | info |
farnezen | <0.5% | |
kumulen | 10% - 13% |