Gatunki chmielu

Columbia

Kategoria: chmiel aromatyczny
W latach 80. produkcja Columbii była ograniczona, a później całkowicie zaprzestano jej na rzecz Willamette. Jednakże, gdy browary rzemieślnicze zaczęły odkrywać wyjątkowy, ostry kop chmielu z Columbii i zauważalną nutę owoców cytrusowych, wydaje się, że wróciła ona do łask.

Columbia wróciła do produkcji w 2011 roku. Obecnie wykorzystywana jest m.in. w Widmer Bros. Columbia Common Spring Ale.

Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy8.8%info
beta-kwasy4%info
kohumulon40%info
olejki1.21 mL/100ginfo
mircen55%info
kariofilen7%info
farnezen4.1%
kumulen17%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji