Gatunki chmielu
Columbia
Kategoria: chmiel aromatyczny
W latach 80. produkcja Columbii była ograniczona, a później całkowicie zaprzestano jej na rzecz Willamette. Jednakże, gdy browary rzemieślnicze zaczęły odkrywać wyjątkowy, ostry kop chmielu z Columbii i zauważalną nutę owoców cytrusowych, wydaje się, że wróciła ona do łask.
Columbia wróciła do produkcji w 2011 roku. Obecnie wykorzystywana jest m.in. w Widmer Bros. Columbia Common Spring Ale.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 8.8% | info |
beta-kwasy | 4% | info |
kohumulon | 40% | info |
olejki | 1.21 mL/100g | info |
mircen | 55% | info |
kariofilen | 7% | info |
farnezen | 4.1% | |
kumulen | 17% |