Gatunki chmielu

Blato

Kategoria: chmiel aromatyczny
Blato był jednyą z pierwszych odmian chmielu dopuszczonyą w Czechach (dawniej Czechosłowacji) do produkcji komercyjnej. Zwykle nie jest wyróżniany, ale należy do kolektywu znanego jako Saaz Hops lub Bohemian Early Red. Nie daje zbyt dobrych plonów w USA, ale podejrzewa się, że jest znacznie bardziej płodna w swojej ojczyźnie.

Firma Zatec Hop Company w Czechach stwierdza, że ​​analiza olejków i żywic wykazała, że ​​Blato i jego rodzeństwo mają ten sam doskonały profil aromatyczny co inne chmiele Saaz, który jest autentyczny i delikatny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy4.5%info
beta-kwasy3.5%info
kohumulon21%info
olejki0.65 mL/100ginfo
mircen47%info
kariofilen5%info
farnezen11.2%
kumulen18%
Style piwne: Lager Pilsner

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji