Gatunki chmielu
Blato
Kategoria: chmiel aromatyczny
Blato był jednyą z pierwszych odmian chmielu dopuszczonyą w Czechach (dawniej Czechosłowacji) do produkcji komercyjnej. Zwykle nie jest wyróżniany, ale należy do kolektywu znanego jako Saaz Hops lub Bohemian Early Red. Nie daje zbyt dobrych plonów w USA, ale podejrzewa się, że jest znacznie bardziej płodna w swojej ojczyźnie.
Firma Zatec Hop Company w Czechach stwierdza, że analiza olejków i żywic wykazała, że Blato i jego rodzeństwo mają ten sam doskonały profil aromatyczny co inne chmiele Saaz, który jest autentyczny i delikatny.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 4.5% | info |
beta-kwasy | 3.5% | info |
kohumulon | 21% | info |
olejki | 0.65 mL/100g | info |
mircen | 47% | info |
kariofilen | 5% | info |
farnezen | 11.2% | |
kumulen | 18% |