Gatunki chmielu

Dunav

Kategoria: chmiel aromatyczny
Pochodząca z byłej Jugosławii odmiana Dunav została wyhodowana w latach 60. XX wieku z zamiarem zastąpienia nisko wydajnej odmiany Backa. Jednak nigdy tak naprawdę nie został zaakceptowany komercyjnie i pozostaje w ograniczonej produkcji w Serbii.

Jest to triploidalna krzyżówka Northern Brewer, Styrian Golding i dzikiego samca. Dunav, rodzeństwo Neoplanty i Vojvodiny, wykazuje tendencję do wykazywania zmiennej zawartości alfa kwasu, ale cieszy się dobrą stabilnością podczas przechowywania.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy5.1% - 9.6%info
beta-kwasy2.8% - 4.6%info
kohumulon30%info
olejki1.19 mL/100ginfo
mircen19%info
kariofilen6%info
farnezen6.2%
kumulen19%

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji