Gatunki chmielu
Dunav
Kategoria: chmiel aromatyczny
Pochodząca z byłej Jugosławii odmiana Dunav została wyhodowana w latach 60. XX wieku z zamiarem zastąpienia nisko wydajnej odmiany Backa. Jednak nigdy tak naprawdę nie został zaakceptowany komercyjnie i pozostaje w ograniczonej produkcji w Serbii.
Jest to triploidalna krzyżówka Northern Brewer, Styrian Golding i dzikiego samca. Dunav, rodzeństwo Neoplanty i Vojvodiny, wykazuje tendencję do wykazywania zmiennej zawartości alfa kwasu, ale cieszy się dobrą stabilnością podczas przechowywania.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 5.1% - 9.6% | info |
beta-kwasy | 2.8% - 4.6% | info |
kohumulon | 30% | info |
olejki | 1.19 mL/100g | info |
mircen | 19% | info |
kariofilen | 6% | info |
farnezen | 6.2% | |
kumulen | 19% |