Gatunki chmielu
Boadicea
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wypuszczony na rynek w 2004 roku Boadicea jest chmielem wyhodowanym przez Horticulture Research International. Znana jako pierwsza na świecie odmiana odporna na mszyce, wykazuje także doskonałą odporność na więdnięcie i mączniaka rzekomego. Jako odmiana karłowata/żywopłotowa osiąga mniejszą wysokość niż odmiany tradycyjne i daje takie same plony, co ułatwia zbiory.
Boadicea ma delikatny aromat kwiatów, a obecność farnezenu nadaje jej pikantny charakter. Jej zawartość alfa nie jest wyjątkowo wysoka, ale wystarczająco wysoka, aby wytworzyć lekką i zaokrągloną goryczkę, gdy zostanie użyta w tym charakterze.
Boadicea ma delikatny aromat kwiatów, a obecność farnezenu nadaje jej pikantny charakter. Jej zawartość alfa nie jest wyjątkowo wysoka, ale wystarczająco wysoka, aby wytworzyć lekką i zaokrągloną goryczkę, gdy zostanie użyta w tym charakterze.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 7% - 10% | info |
beta-kwasy | 3% - 4% | info |
kohumulon | 26% | info |
olejki | 1.4 - 2.0 mL/100g | info |
mircen | 33% | info |
kariofilen | 15% - 19% | info |
farnezen | 5% | |
kumulen | 20% |
Style piwne: Pilsner