Gatunki chmielu

Ahil

Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel Ahil jest dość trudny do zdobycia, ponieważ jego uprawa w Słowenii została znacznie ograniczona. Nastąpiło również pewne zamieszanie co do jego prawdziwej klasyfikacji. Został wprowadzony jako chmiel superstyryjski w 1972 roku pod opieką hodowcy chmielu dr Tone Wagnera w Instytucie Chmielu w Zalcu. W rzeczywistości jednak nie jest to Superstyrian, to hybryda, skrzyżowanie Brewer’s Gold z dzikim samcem i miała być utrzymana wyłącznie w stylu Superstyrian.

Pierwotnie używany głównie jako chmiel aromatyczny, produkcja Ahil w Słowenii spadła ze względu na popularność starszego, bardziej ugruntowanego i autentycznego styryjskiego chmielu Styrian Golding. Początkowo produkowano go w celu uzyskania chmielu o wysokiej zawartości alfa i intensywnym profilu aromatycznym.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy10% - 12%info
beta-kwasy4% - 5%info
kohumulon25%info
olejki1.8 - 2.2 mL/100ginfo
mircen61.1%info
kariofilen4.3%info
farnezen10.4%
kumulen7.6%
Style piwne: Belgian Ale
undo powrót

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji