Gatunki chmielu
Ahil
Kategoria: chmiel aromatyczny
Chmiel Ahil jest dość trudny do zdobycia, ponieważ jego uprawa w Słowenii została znacznie ograniczona. Nastąpiło również pewne zamieszanie co do jego prawdziwej klasyfikacji. Został wprowadzony jako chmiel superstyryjski w 1972 roku pod opieką hodowcy chmielu dr Tone Wagnera w Instytucie Chmielu w Zalcu. W rzeczywistości jednak nie jest to Superstyrian, to hybryda, skrzyżowanie Brewer’s Gold z dzikim samcem i miała być utrzymana wyłącznie w stylu Superstyrian.
Pierwotnie używany głównie jako chmiel aromatyczny, produkcja Ahil w Słowenii spadła ze względu na popularność starszego, bardziej ugruntowanego i autentycznego styryjskiego chmielu Styrian Golding. Początkowo produkowano go w celu uzyskania chmielu o wysokiej zawartości alfa i intensywnym profilu aromatycznym.
Pierwotnie używany głównie jako chmiel aromatyczny, produkcja Ahil w Słowenii spadła ze względu na popularność starszego, bardziej ugruntowanego i autentycznego styryjskiego chmielu Styrian Golding. Początkowo produkowano go w celu uzyskania chmielu o wysokiej zawartości alfa i intensywnym profilu aromatycznym.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 10% - 12% | info |
beta-kwasy | 4% - 5% | info |
kohumulon | 25% | info |
olejki | 1.8 - 2.2 mL/100g | info |
mircen | 61.1% | info |
kariofilen | 4.3% | info |
farnezen | 10.4% | |
kumulen | 7.6% |
Style piwne: Belgian Ale