Gatunki chmielu
Atlas
Kategoria: chmiel aromatyczny
Wyhodowany w latach 70. Atlas charakteryzuje się dobrą goryczką i aromatem z intensywnymi nutami limonki, kwiatów i sosny.
Podobnie jak jego rodzeństwo Aurora, Ahil i Apolon, Atlas został ograniczony w produkcji komercyjnej w związku z zamieszaniem w branży wynikającym z nieprawidłowej klasyfikacji jako Super Styrian.
Jest to odmiana słoweńska, ale w rzeczywistości jest sadzonką Brewer’s Gold. Opracowany przez dr Tone'a Wagnera w Instytucie Badań nad Chmielem w Zalcu, Atlas uzyskał także akcesję do USDA.
Parametry chmielu mogą różnić się zależnie od rocznika, uprawy itd. W tabeli podane są orientacyjne zakresy lub wartości uśrednione.
alfa-kwasy | 9% - 11% | info |
beta-kwasy | 4% | info |
kohumulon | 36% | info |
olejki | 1.3 - 1.6 mL/100g | info |
mircen | 59% | info |
kariofilen | 4% | info |
farnezen | 13.3% | |
kumulen | 9% |
Style piwne: APA Belgian Ale